LUTY
Barbazul, Huerta de Albala, 2013, Andaluzja, Hiszpania, czerwone
Soczyste, krągłe z nutą dojrzałej czereśni i śliwki, rozgrzewające, lekko cynamonowe w końcówce. Listę obecności podpisują też: suszone owoce, skóra i popiół. Jest kworum.
52 PLN
Maccone, Primitivo, Donato Angiuli 2015, Puglia, czerwone
Pachnie mleczną czekoladą i słodkim czerwonym owocem. Konfiturowe, ekstremalnie gęste, szerokie, intesywne ale zrównoważone. Bardzo subtelna ale trzymająca długość tanina. W prostocie przekazu – spektakularne.
60 PLN
Vino Nobile di Montepulciano, Poggio alla Sala 2013, Toskania, Włochy,
czerwone
Dojrzała śliwka, pikantna beczka, delikatne nuty fiołków. Obfite, charakterne w ustach z dojrzałą czereśnią, ziemią, pieprzem, lukrecją i dojrzałą wyrazistą taniną.
75 PLN
Caprasia Bobal-Merlot 2015, Bodega Vegalfaro, Utiel Requena, Hiszpania, czerwone
Ekstraktywny,eksplozywny, dociśnięty owoc - dojrzała czarna czereśnia, śliwka, jeżyna, w końcówcę goni gorzka czekolada. Miękka tanina na dokładkę buduje soczyste, ułożone, arcyprzyjazne wino.
32 PLN
Greco di Tufo, Capitani 2015, Kampania, Włochy, białe
Brzoskwinia, morela, pomarańcza, klasyczne nuty cytrusowe, subtelnie kwiaty, ale jest też anyż, a w tle humus. Masywne, potężne, kremowe, a jednocześnie bardzo wyraźnie mineralne. Wulkaniczne gleby dają tu popis swoich możliwości.
55 PLN
Fiano di Avellino, Capitani 2015, Kampania, Włochy, białe
Sporo owocu, bo jest tu biała śliwka, melon, gruszka, liczi, a zarazem nuty kwiatowe, zwłaszcza jaśmin oraz egzotyczne przyprawy. Na bogato. W ustach świetnie zrównoważone, masywne, pikantne z bardzo przyjemnym mineralnym kręgosłupem. Robi wrażenie.
55 PLN